17.nap tanítása – AZ ENERGIAUTAZÁS EVOLÚCIÓS SZINTJEI (A 3 GRANTHI) – 40 Napos retreat 2009 Trinidadon

17.) AZ ENERGIAUTAZÁS EVOLÚCIÓS SZINTJEI (A 3 GRANTHI)

 

 Most egy kicsit felidézem a csakrák, (kerekek, energiatölcsérek) különböző minőségeit.

A legalsó, a Muladhara, vagy gyökér csakra  működésében a túlélés dominál. Hál’ Istennek, nem az egész társadalmunk működik ebben az üzemmódban.

A második, a Svadisthana, a szexuális terület. Ez működhet nemcsak biológiai, hanem spirituálisabb módozatban is.

A harmadik a Manipura (a „drágakövek városa”), a köldökcsakra., a vitalitás központja. A drágakő elnevezés a forrás lehetséges ragyogtatására utal.

A negyedik, az Anahata,(a meg nem pendített hang), a szívcsakra. A neve arra utal, hogy nem két fizikai tárgy kapcsolata hozza létre az energiát. Az érzelmi hullámok a Forrásból emelkednek ki.

Az ötödik a Visuddha (a tiszta) csakra.  Tisztult  energiái lehetővé teszik az igaz közléseket.

A hatodik az Ajna az irányító, a vezető),  homlokcsakra. Az intellektuális intelligencia, a  figyelem-koncentrálás, a magasabb rendű öntudat,  az Univerzummal való együtt-teremtés központja.

Az ajna a kapu a hetedik, a Sahasrara (az ezerlevelű) fejtetői csakrához.  Lótuszának levelei lefelé néznek, mert  nektárt, boldogságot csöpögtetnek az egész lényünkre.

Az energiacentrumok után tekintsük át a granthikat, csomókat.

A Brahma granthi az élet teremtő hatalma. A spirituális identitás is itt teremtődik. Amikor kinyílik,  az „Én emberi lény vagyok” identitás átalakul  egy új identitássá,  átérezzük, hogy  „nemcsak az vagyok”.  A túlélési üzemmódtól kissé eltávolodunk, és megértjük, hogy van  valami nagyobb erő a természetben, amihez fohászkodhatunk. (V.ö. az ősi hitek Szél-, Nap- stb isteneivel)

A gyökércsakra mellett a szexuális csakra energizáltsága is elkezd változni, már nemcsak a közösülésre tör, mint az állati lények, hanem a társ értékessé válik számára.

Ez a két csakra domináns, emberek egész  életükben és számos inkarnációjukban  megmaradhatnak az élvezet-központú szexualitás és a primitív  felfohászkodás szintjén.

Majd a Vishnu granthit, ami az élet fenntartó ereje, szintén átszúrja a felszálló energia. Új erőket szerzünk. Ezek képezik  a harcművészetek alapját, több lesz az önbizalmunk, változik az Istenképünk. Az energiának, a hatalomnak hódolunk, az isteninek ezt a minőségét  imádjuk. Ahogy az energia tovább hatol a szívcsakrába,  finomodik a lényünk, a költészet, a művészet, a szeretet kap jelentőséget. A torokcsakra aktiválódásával a költészet, az ének, a kifejezés tisztasága  kerül előtérbe. A vallásos hódolat is új formákat ölt, szép dolgokba burkoljuk (impozáns épületek, zene, költészet). De az imádás tárgya még mindig külső marad.

Az új fokozat a Rudra granthi átszúrásával kezdődik. Ekkor lesz döntővé a: Ki vagyok én? kérdés. Az én átalakul és vele együtt az imádás gyakorlata is. Eddig az ember úgy érezte, ő Isten szolgája. Most ráébred:”Isteni vagyok”. „Tudok teremteni, úgy, ahogy az Univerzum teremt”.  Forrásunkat másképp kezdjük észlelni.

Végül is eljutunk  oda, hogy Egy vagyok a Forrással. És ebben áll az emberi tapasztalás szabadsága. Ez a dzsivanmukta állapot, a  még a formában zajló fizikai  lét folyamán történő felszabadulás.  Ekkor az ajna csakra az agy minden részét intenzívebben stimulálja.

Az utazás eredményeként az egész életetek megváltozik, csodásan, gyönyörűen, hatalmasan. Tartsunk ki a mozgásban, a felfelé emelkedésben!  Mert végcélunk  az emberi szabadság megtapasztalása.  

(fordította: dr. Szász Ilma – 2009. április)

Reklámok

Egy hozzászólás to “17.nap tanítása – AZ ENERGIAUTAZÁS EVOLÚCIÓS SZINTJEI (A 3 GRANTHI) – 40 Napos retreat 2009 Trinidadon”

  1. tao1519 Says:

    szép leírás ^^

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s


%d blogger ezt kedveli: